De regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (cokz) worden steeds strenger. Een audit doe je niet meer in een uurtje en de SKAL-certificering kost nog meer kruim. Zo moest de Kaasmakerij onder invloed van nieuwe regels wijzigingen aanbrengen op de etiketten voor de bierkazen.
“Voor de kruiden- en naturelkazen verandert er niets, maar op de bierkazen mag het SKAL-logo niet meer op het grote etiket”, vertelt broeder Isaac. “Het bier in de kazen is weliswaar biologisch, maar niet honderd procent, vandaar.” Hij vindt het gek dat de instanties daar vijf jaar lang geen problemen mee hadden. “Nu mogen we het logo dus niet meer gebruiken zoals voorheen. We hebben het vervangen door een groen hopbelletje op het grote etiket.”
Verder mogen de ingrediënten niet meer op de voorzijde worden afgedrukt. “Die zetten we nu op het etiket dat bij het wegen wordt uitgedraaid. Daar staat ook bij dat het om biologische melk gaat.”
Wilt u een kopie van het SKAL-certificaat 2020? Dan kunt u deze opvragen via kaasmakerij@koningshoeven.nl.