Waar zuivelproducten worden geproduceerd, is de controle op naleving van veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften streng. De Kaasmakerij is er onlangs weer op gecontroleerd, zowel door de COKZ als door de Skal. Volgens beide organisaties is de kaasproductie van de abdij helemaal in orde.
De Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) is de voedsel- en warenautoriteit voor de zuivel. Ze voert in opdracht van de overheid controles uit om te kijken of zuivelproducenten voldoen aan Nederlandse en Europese regelgeving. Het gaat hierbij onder meer om de regels voor hygiëne en kwaliteit. Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische keten in Nederland. “Beide audits hebben we ‘overleefd”, vertelt broeder Isaac, “want zo voelt het wel een beetje. Je wordt tijdens zo’n sessie toch heel streng gecontroleerd. Ondertussen wordt het ook steeds ingewikkelder om aan allerlei standaarden te voldoen. Er zijn nu ook winkelketens die hun eigen audits willen doen. Begrijpelijk, maar daar komt voor ons ontzettend veel administratie bij kijken. En eerlijk is eerlijk, wij willen vooral gewoon kaas maken.”